PEČAROVCI

DSC_6636.JPG

Tam kjer se začno prvi gorički hribi leži vas Pečarovci. Vas se razprostira levo in desno od pečörovskoga potoka. Kot večina goričkih vasi so tudi Pečarovci raztreseni po hribih in zaselkih.
Središče vasi je običajno ob cerkvi. Ker imamo v Pečarovcih dve cerkvi, katoliško pri Sebeščanu in evangeličansko v Gorenščeku, bi lahko rekli da imamo tudi dve središči vasi, toda bližje resnici je da imamo tri središča. Tretja taka točka je namreč gasilski dom.  V Pečarovce se da priti po asfaltni cesti iz treh strani in po vsaki od teh treh smeri naletimo na eno od teh treh točk. Če pridemo iz Šalamenec smo najprej pri gasilskem domu, iz Moščanec pridemo k Sebeščanu in iz Mačkovec preko »marofa« pridemo v Gorenšček. Da pa se priti tudi iz Bodonec, kjer je zdaj tudi asfaltna cesta.
Ob zgoraj omenjenih dveh zaselkih so potem še Horvatov breg, Stroma, Šerugova graba, Kolarov breg in Bonfijov breg. Pečarovci imajo nekaj čez 500 prebivalcev in okrog 130 gospodinjstev. Za razliko od večine goričkih vasi tu ni opaziti večjega izseljevanja prebivalcev, pa čeprav Pečarovci ne ležijo ob večji prometnici. To ima seveda svoje prednosti pa tudi pomanjkljivosti. Bistvena prednost je malo prometa skozi vas, tako da prometnih nesreč skorajda ni oz. so zelo redke, pa še te običajno brez večjih posledic. Na žalost pa v vasi nimamo trgovine.
Ime Pečarovci izvira iz pečarjev, ki so bili tukaj, v novejšem času pa je ime Pečarovci po zaslugi lončarjev postalo znano tudi izven Prekmurja. V vasi je smo še en lončar. Lončarstvo pritegne veliko turistov v Pečarovce, ni pa to edino kar jih pritegne. Drug magnet sta gostilna Zelko in pa kmečki turizem Zelko, ki sta oba znano po dobri hrani in postrežbi. Če k temu dodamo še podatek, da imata oba tako lego, da omogočata lep razgled, potem res ni potrebno temu več nič dodati. Iz kmečkega turizma je zelo lep razgled pa ostalih zaselkih vasi in če je še lep sončen dan, potem se res splača posedeti na terasi in občudovati prekrasno pokrajino. Od Sebeščana, kjer leži gostilna Zelko, pa se razprostira pogled na velik del Prekmurske nižine in težko boste našli lepšo razgledno točko.
Naj več ljudi pa se zbere v Pečarovcih na »topli prouški« pri Sebeščanu. Še posebej če je lepo sončno vreme in je prouška res topla, potem tam ne smeš majkati. Veliko je tudi obiskovalcev iz drugih vasi od blizu in daleč.
Druga prireditev, ki prav tako privabi veliko obiskovalcev od vsepovsod pa je tradicionalno smučarsko tekmovanje. To tekmovanje organiziramo vsako leto, če nam le to omogočijo vremenske razmere. Tukaj velja poudariti predvsem veliko zagnanost krajanov pri organizaciji teh tekem, saj smo včasih izpeljali to tekmovanje tudi tako da smo iz cele vasi navozili skupaj sneg, da je potem v vasi bila smučarska nedelja.